Der er mange ting at huske på når man flytter, dette har vi på denne side forsøgt at hjælpe på ved at skrive artikler indenfor en masse forskellige emner. De er dog spredt udover siden, så derfor vil vi her forsøge at opsummere det vigtigste at huske på når man flytter, samt linke til relevante artikler på siden.
Dette er ment som den ultimative flytte hjemmefra guide samt huskeliste. Der vil nok være ting vi glemmer fra start, så guiden vil løbende blive opdateret med ny infomation. Hvis du mener der mangler noget, er du meget velkommen til at skrive en kommentar til artiklen.
Først et lille overblik over indholdet i dette indlæg:
- Før flytningen
- Økonomi – lav et budget
- Forsikringer
- Finde bolig / valg af boligtype
- Flytte huskeliste
- Efter flytningen
- Adresseændring
- Gode råd
Økonomi, hvad har du råd til? Lav et budget!
Vi starter med økonomien, det er meget vigtigt at have styr på økonomien, da det ellers ender det med at huslejen og regningerne ikke kan betales og du er nødt til at flytte igen.
Anbefalet læsning: Budget når du flytter hjemmefra.
Helt basalt er du nødt til at lave et budget, først og fremmest for at se om du i det hele taget har råd til at flytte, men også for at se hvor mange penge du vil have til dig selv hver måned. Gør op med dig selv hvor meget du skal bruge til dig selv, når alle de faste regninger er betalt. Et godt udgangspunkt er at se på hvor meget du bruger nu. Du skal dog huske på at du fremover også selv skal stå for udgifter til mad, før i tiden har du måske spist gratis hjemme hos mor og far.
Et budget er en simpel opstilling af dine månedlige indtægter fratrukket dine månedlige udgifter.
Eksempel på budget
Det er som sagt meget anbefalet at læse vores guide til budget, da vi her går mere i dybden. Hvis du har styr på det kan du springe dette punkt over. Ellers er her et kort eksempel på hvordan et budget kunne se ud.
Eksempel på indtægter pr. måned (efter SKAT)
Indtægt | Kroner |
---|---|
Løn | 4.000 kr. |
SU | 4.300 kr. |
Boligsikring | 500 kr. |
I alt | 8.800 kr. |
Eksempel på udgifter pr. måned
Udgift | Kroner |
---|---|
Husleje, varme, vand el | 3.200 kr. |
Internet, TV, mobil, Spotify, Netflix | 650 kr. |
Forsikring | 200 kr. |
Kontingenter (eksempelvis sport) | 200 kr. |
I alt | 4.250 kr. |
Rådighedsbeløb
Indtægter – udgifter = 8.800 – 4.250 = 4.550 kr.
I eksemplet har man altså 4.550 kr. til sig selv. Dette beløb skal gå til mad, rejser, fornøjelser (bytur med vennerne, biograf) og uforudsete udgifter. Uforudsete udgifter dækker over ekstraregninger man ikke lige havde regnet med, det kan være tandlæge regninger, en telefon der går i stykker, en jakke man mister i byen osv. Det kan derfor være en god idé at have en lille opsparing til sådanne udgifter. Dette skal så trækkes fra i budgettet.
Forsikringer
Inden du kan få budgettet helt på plads, er du nødt til at finde ud af hvad forsikringer koster og derudover hvilke forsikringer du i det hele taget har brug for. Flere unge undlader helt at tegne en indboforsikring, men det kan i sidste ende blive en dyr fornøjelse. F.eks. hvis hele dit hjem brænder, eller du er ansvarlig for skade på andre. Indboforsikringen indeholder nemlig i de fleste tilfælde også en ansvarsforsikring, som dækker hvis man forvolder skade på andre personer eller deres ting.
Anbefalet læsning: Forsikringer når du flytter hjemmefra.
Forsikringer du bør overveje når du flytter:
- Indboforsikring: dækker dit indbo (alle dine ting) ved f.eks. brand, tyveri osv. Har for det meste også en ansvarsforsikringer der dækker hvis du forvolder skade på andre personer eller ting. Hvis du er under 21 år og bor alene, kan du være dækket af dine forældres indboforsikring, tjek deres forsikringsbetingelser.
- Ulykkesforsikring: dækker hvis du kommer til skade. Der kan være forskellige tilvalg, f.eks. tandskade som dækker tandskader som følge af ulykker.
Øvrige forsikringer
Udover indboforsikring og ulykkesforsikring er der andre forsikringer du på et tidspunkt kan få brug for. Det drejer sig om en rejseforsikring hvis du på et tidspunkt skal ud og rejse. Det er meget vigtigt specielt når man rejser uden for EU. Hvis du skal til USA dækker dit sygesikringsbevis ikke, og det kan være blive en ekstremt dyr fornøjelse hvis du skal indlægges på et Amerikansk hospital og selv betale regningen.
Herudover er det lovpligt at have en ansvarsforsikring når man har en bil, knallert, hund eller hest. Hvis man har bil kan man også tegne en kaskoforsikring, som dækker ens egen bil hvis den skulle blive skader.
Finde bolig – hvor skal du bo?
Det kan være svært at finde en billig bolig. Der findes overordnet tre forskellige boligtyper:
- Lejebolig
- Andelsbolig
- Ejerbolig
Her vil jeg mest gå i dybden med lejebolig, hvis du gerne vil læse mere om de to andre muligheder anbefaler jeg vores artikel om valg af bolig.
Lejebolig
Efter min erfaring er det billigste at blive skrevet op til en decideret ungdomsbolig. Ungdomsboliger er små lejligheder som kun studerende kan få lov at bo i, de findes i mange boligselskaber men kræver man har været skrevet op i forvejen. Når du har besluttet dig for hvilken kommune du gerne vil bo i, så undersøg hvilke boligselskaber der findes i kommunen og skriv dig op på deres ventelister. Det optimale er at gøre dette nogle år i forvejen, så har du god chance for at få en billig bolig. Se mere på Boligselskabernes Landsforenings hjemmeside.
Alternativt findes der kollegieværelser, her har man typisk sit eget værelse og så deler man køkken med de andre på kollegiet. Nogle har kollegier tilknyttet deres uddannelse.
Find ungdomsboliger og kollegieværelser på ungdomsboliger.dk.
Sidste mulighed for leje, er at fremleje hos andre. Her lejer man enten en lejlighed eller et værelse hos en privatperson, istedet for hos et boligselskab. Det er typisk dyrere end boligselskaberne, selvom dem der udlejer ikke bare kan fastsætte lejen som de har lyst til. Hvis du mener du betaler for meget i husleje, kan du klage hos huslejeankenævnet. Du kan finde boliger til fremleje mange forskellige steder, normalt ligger folk boligannoncer på nettet, den blå avis, opslag på opslagstavler og mange andre steder. Søg f.eks. efter “lejebolig københavn” på Google for at komme igang.
Når du har fundet en lejebolig
Det er vigtigt at du læser lejekontrakten grundigt igennem, inden du skriver under. Fx. må Indskuddet og depositum må ikke overstige seks måneders leje. Kig kontrakten igennem, sørg for at der ikke er kommet ekstra udgifter, udover dem du fik oplyst fra start. Vær opmærksom på særlige vilkår og hvordan du skal vedligeholde lejligheden.
Når du får nøglen, er det vigtigt du gennemgår hele lejligheden samt toilet, hårde hvidevarer osv. for at se om det er i orden. Lav en liste over fejl og mangler samt skader og få udlejer til at skrive under på listen. Hvis du ikke laver en liste, risikerer du at hæfte for skader når du flytter. Hvis du vil være ekstra sikker på ikke at hæfte for skader, kan du vælge at tage billeder af skaderne. Når du har skrevet under på lejekontrakten og fået nøglerne, har du 14 dage til at gøre opmærksom på skader.
Tips:
- Start boligjagten tidligt, bliv skrevet op på ventelister i boligselskaber.
- Læs lejekontrakten grundigt igennem inden du skriver under.
- Tjek for fejl og mangler, du har 14 dage efter overdragelse til at gøre opmærksom på fejl og skader.
Udover lejebolig er der mulighed for at købe en andelsbolig eller ejerbolig. Hvis dine forældre har råd til det, kan man også lave det der hedder forældrekøb, hvor de køber en ejerlejlighed og lejer ud til dig. Hvis du vil læse mere om andels- og ejerbolig så kan du læse mere om det i vores artikel om valg af bolig.
Flytte huskeliste – hvilket ting skal man have med?
Når man flytter for første gang, er der en masse fysiske ting man skal huske på at have med. Her snakker vi om køkkengrej som tallerkener, bestik, pander, gryder men det er også vigtigt at huske eksempelvis rengøringsartikler. Jeg vil ikke remse alle de ting du skal huske op her, i stedet for vil jeg henvise til vores udmærkede flytte hjemmefra huskeliste, som dækker alle de ting som er vigtige at huske når man flytter hjemmefra for første gang.
Melde flytning – Adresseændring
Anbefalet læsning: Meld flytning / adresseændring – sådan skifter du adresse.
Det er lovpligt at oplyse sin nye adresse til det offentlige når man flytter, så husk det nu. Du anmelder flytning til folkeregistret. Når de har modtaget din flytteanmodning, behøver du typisk ikke gøre mere. Banker, mobilselskaber osv. får normalvis automatisk besked om adresseændringer fra folkeregistret. Det kan dog være en god idé at melde flytning til Post Danmark også, så har de også mulighed for at videresende post fra din gamle adresse, men det er ikke et krav.
Du kan melde flytning på borger.dk under selvbetjening, ellers kan du prøve dette direkte link til borger.dk adresseændring.
Tips / opsummering:
- Meld flytning til folkeregistret på borger.dk.
- Husk at give SU besked, da du måske kan få forhøjet SU når du flytter.
- Tilmeld dig licens på dr.dk/licens.
- Hvis du flytter i lejelejlighed kan du søge boligsikring. Kontakt kommunen.
Andre gode råd
Til sidst vil vi slutte af med en række gode råd, der kan gøre hverdagen lidt nemmere. Disse gode råd finder du i vores artikel gode råd når man flytter.
Hvis du har feedback eller forslag til guiden, er du meget velkommen til at skrive en kommentar.