Ting du bør overveje i din jagt på en roommate

Der er flere og flere, der vælger at finde en roommate, da det i mange tilfælde er lettere end at skulle finde en bolig på egen hånd. Desværre er der mange, der har fordomme omkring det, at have en roommate, men der er faktisk rigtig mange gode ting ved det også – man skal bare sørge for at finde den rigtige bofælle og ikke bare tage det første og det bedste tilbud.

Fordelene ved at finde en roommate / bofælle

Din husleje bliver væsentligt billigere – du får flere penge til sjov!
Først og fremmest er det en god idé at finde en roommate, da man dermed kun skal betale halvdelen af huslejen og ikke skal stå for hele huslejen selv. Der er rigtig mange, der vælger at søge efter et værelse på det grundlag, at man ikke har råd til at bo i en bolig alene. Når man som ung, skal til at flytte hjemme fra eller hvis man som studerende heller ikke har så mange penge til rådighed kan det være fordelagtigt at finde et værelse, så man kan få halveret mange af sine omkostninger. Det er jo ikke kun huslejen, som du kan få halveret, men det er også internettet, tv-regningen, licens-regningen og mange af de andre ting, som man betaler for hver måned.

Du får et større netværk
Mange vælger også at finde en roommate, når de skal flytte til en ny by. På den måde er der også en, der kan hjælpe dig med at finde rundt i byen og du bliver lettere etableret, da du altid har en ved din side til at hjælpe dig. Samtidig vil en roommate også udvide dit netværk, da du vil blive introduceret for din roommates venner og bekendte og igennem lærer en masse at kende i din nye by. Og selvom du ikke nødvendigvis flytter til en helt ny by, kan det stadig være en god idé at få udvidet dig netværk.

Du får færre sure pligter og flere sjove øjeblikke
Det er jo ikke kun omkostningerne I skal deles om, som roommates. I bliver også hurtigt enige om at få fordelt de sure pligter såsom rengøring og tøjvask imellem jer, så I begge vil få mere tid til det, som I hellere vil lave.

Sådan finder du en roommate

Når du først har besluttet dig for, at du gerne vil have en roommate kan det måske virke uoverskueligt. For hvordan skal starte og hvordan skal man i det hele taget skal gribe det an?

Her er svaret på nogle af de generelle spørgsmål, man stille sig selv i sådan en situation. De er en hjælp til dig, så du hurtigt og nemt kan komme i gang med at finde din nye roommate.

Hvor og hvordan skal jeg begynde?
Der er mange måde, som du kan finde en roommate på. De fleste vælger at søge på internettet og bruge de online portaler, som der er til rådighed og det er også mange gange den måde, hvorpå du hurtigt kan få et godt overblik over hvilke ledige værelser, der er tilgængelige og hvad prisen er på markedet. Et af de mere populære sider, som du kan bruge er www.findroommate.dk.

Når du har fundet det sted, hvor du gerne vil begynde at lede efter et ledigt værelse er det vigtigt, at du formår at lave en annonce der skiller sig ud og som vækker opsigt. Du kan f.eks. vælge at sætte den kreativt op med mange billeder og forskellige informationer om dig selv, så udlejerne kan få et godt indblik af dig som person.

Hvad skal jeg gøre, når jeg har fundet en mulig roommate?
Her er det vigtigt, at du først og fremmest går ud fra din mavefornemmelse og tænker på om der er kemi imellem jer. Det er vigtigt at I får snakket om hvilke forventninger I har hver især til hvordan det hele skal forløbe og. Der er nogle der ikke ønsker mere end blot en roommate, hvor andre forventer, at få en ny god ven ud af det. Det kan også være, at den ene part er vant til at holde fest hver weekend, men den anden er meget mere stille og slapper af i weekenden. Snak derfor godt sammen om de ting, der optager jer i hverdagen og hvordan I selv forventer, at det skal forløbe.

Hvordan skal jeg forholde mig til lejekontrakten?
Som lejer kan du faktisk kræve, at din udlejer lave en lejekontrakt til dig. Det er en rigtig god idé at have en lejekontrakt, så I begge to er enige om hvordan det skal forløbe. På den måde vil der heller ikke opstå nogle misforståelser.

Så husk at læse hele lejekontrakten igennem inden du underskriver den, så du ikke lige pludselig bliver hængt op på noget, som du ikke vil overholde alligevel.  Står der f.eks. noget om maling af værelset eller hvilke fælles faciliteter du har rådighed til? Eller står der nogle specifikke regler omkring støjniveau eller andet, som du er skepsis overfor?

Hvad med huslejen og depositummet?
Det er som regel en god idé at kigge på hvad andre tager for deres værelser i det samme område, som dit nye potentielle værelse ligger i. Hvis du føler, at den husleje, der er sat på værelset er for høj, så tage en snak med din udlejer og se om I ikke kan forhandle om prisen. Men tænk også på, at mange udlejere sætter prisen efter hvor mange ting man får med. Nogle udlejere vælger at medregne både tv, internet, licens og andre ting med i huslejen.

Når det kommer til depositummet er det først og fremmest vigtigt, at du først betaler depositummet, når du har fået lejekontrakten og I begge har skrevet under. Det er aldrig en god idé at betale på forskud. Det er også vigtigt at huske, at depositummet og den forudbetalte husleje maksimalt må svare til seks måneder husleje til sammen.

Hvad skal jeg gøre, hvis det alligevel ikke fungerer mellem os?
Det er først og fremmest vigtigt, at du er ærlig omkrirng det. Det er vigtigt, at du ikke holder noget hemmeligt for din roommate, da det ikke er fair overfor hverken dig selv eller din roommate. Læg kortene på bordet og sig det som det er på en god og afklaret måde. Husk, at du ikke skal blive boende, hvis du ikke har lyst. Det er stadig vigtigt, at du trives og at du kan holde ud af komme hjem hver dag.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Emilie fra findroommate.dk.