Gode råd til at komme af med eksamensangst

Hjertet hamrer derudaf ud du har fuldstændig glemt hvad du skal sige, din hjerne er gået i stå og du sveder som aldrig før… Er du en af mange der døjer med eksamensangst, så har vi her på siden samlet en bunke gode råd så du kan slippe fri for angsten i fremtiden. Rådende kan bruges så du nemmere kan håndtere nervøsiteten som ofte melder sig i en eksamens situation og forhåbentlig få en bedre udstråling.

Hvis vi først kigger på det videnskabelige bag eksamensangst, så skyldes angsten at hjernens arbejdhukommelse bliver blokeret af nervøsitet. Dette bringer os til det første, og måske, mest effektive råd.

Symptomer på eksamensangst kan være:

  • Hjertebanken
  • Svedige håndflader
  • Ondt i maven
  • Søvnproblemer
  • Svimmelhed

 

1. Sæt ord på din angst og skriv det ned

Det første råd bliver også brugt af sportsfolk rundt omkring i verden som døjer med nervøsitet inden de skal præstere. Studier har samtidig vist at denne teknik virker. Metoden går ud på at du finder et rolig øjeblik inden du skal op til eksamen, sæt dig ned og sæt ord på din angst. Det er vigtigt at du skriver det ned, da forskningen har vist at dette giver de bedste resultater.

2. Træk vejret dybt

Hvis du skal op i mundtlig eksamen, så start med at lave vejrtrækningsøvelser lige inden du går ind til eksamen. Herudover er det vigtigt at du undervejs tænker over at trække vejret langsomt og dybt. Ved at huske at fokusere på din vejrtrækning, vil du få mere ro på din hjerne og dette vil dæmpe nervøsiteten. Det hjælper også på at du ikke kommer til at snakke for hurtigt så du fuldstændig mister pusten.

Udnyt pauser

Hvis du skal fremlægge noget, så sørg for at holde pauser undervejs (her kan du nemt tage en dyb indånding). Pauser er samtidig et super værktøj i en god fremlæggelse. Det giver modtageren tid til at fordøje hvad der bliver sagt og tiltrækker positiv opmærksomhed og understreget vigtigheden af det næste der bliver sagt. Kort sagt – vær ikke bange for at holde pauser!

3. Få struktur på din eksamen

Det lyder måske lettere sagt end gjort, men det er en god idé at du tænker over hvordan du vil strukturere din eksamen før du går ind. Dette gælder specielt hvis du skal fremlægge noget. Gør det så enkelt og overskueligt som muligt. Du kan med fordel benytte den følgende model:

  1. Indledning: skitser kort hvad du vil tale om
  2. Selve fremlæggelsen: fortæl hvad du vil fortælle
  3. Opsummering/konklusion: lav en kort sammenfatning af hvad du har fortalt

Det er vigtigt at du tænker over hvad det overordnede budskab er, herved har du mulighed for at få det ud flere gange.

4. Arbejd med dit sprog

Det sidste råd handler ikke så meget om hvordan du slipper af med din nervøsitet, men derimod hvordan du bedre udstråler overskud og giver et bedre samlet indtryk.

Når vi siger du skal arbejde med dit sprog, mener vi både dit kropssprog og dit sprog i tale. Små detaljer kan give et bedre indtryk. Tænk over det indtryk du giver. Lad være med at bruge slang og bandeord. Herudover bør du tænke over små ting som dit håndtryk, kropsholdning, øjenkontakt og armbevægelser. Brug gerne armbevægelser til at understreget pointer. Det kan også være en god idé at tænke over dit førstehåndsindtryk – tøjvalg, parfume osv.

5. Planlæg og gå igang i god tid

Start i god tid at planlægge din eksamen. Planlæg hvad du skal nå at læse op på og inddel det på forskellige dage. Det værste du kan gøre er at stresse i dagene kort tid inden eksamen. Hvis du starter i god tid og læser lidt op hver dag, husker din hjerne bedre det stof du har lært.

Herudover er det en god idé ikke at presse dig selv for meget. Sæt overskuelige mål for hvad du skal nå hver dag. Inden du starter på andet den dag, så start på dine mål. Når de er overstået kan du slappe af med god samvittighed resten af dagen.

6. Vedligehold en sund livsstil

Eksamenslæsning er typisk meget passivt for kroppen. Din hjerne arbejder dog på højtryk og kræver derfor stadig en masse energi på trods af du ikke bevæger dig særlig meget. Sørg dog stadig for at få bevæget dig. Løb en tur eller gå en tur og få lidt frisk luft ind imellem. Sørg også for at spise sund mad, så performer din hjerne bedre.

7. Sørg for at få en god nats søvn

Søvn er generelt ekstremt vigtigt for hjernen, kroppen og dit velvære. Dette gælder specielt i eksamensperioder og ekstra meget lige inden din eksamen. Da man godt kan have tendens til søvnproblemer inden en eksamen, bør man gå ekstra tidligt i seng dagen inden du skal op. Derved har du taget højde for at du måske kan have problemer med at falde i søvn. Din nervøsitet og overordnede præstation vil være bedre hvis du er veludhvilet på dagen.

8. Drop koffein og alkohol

Dagene op til eksamen bør du ikke indtage alkohol. Alkohol kan ødelægge din koncentration når du skal læse op til eksamen. Vent til efter eksamen, så kan du fejre det med god samvittighed. Herudover bør du ikke indtage for meget koffein, og du bør helt holde dig fra det på eksamensdagen. Din krop vil sørge for rigeligt med adrenalin til eksamenen, og koffein vil kun gøre det værre.

9. Øv dig!

Uanset om du skal til skriftlig eller mundtlig eksamen, så vil øvelse altid gøre mester. Hvis du skal til skriftlig eksamen, så sæt dig sammen med en makker og stil hinanden spørgsmål i pensum. Derved husker i begge bedre pensum. Hvis du skal til mundtlig eksamen, så øv derhjemme hvad du vil sige. Du kan også øve din fremlæggelse foran dine skolekammerater eller bare foran spejlet.

10. Medicin – piller mod eksamenangst

Hvis du lider af ekstrem eksamensangst og har prøvet alt – så kan en sidste udvej være medicin. Der findes forskellige piller og nervemedicin, men de mest populære piller mod eksamensangst kaldes betablokkere. De bruges normalt til at behandle hjertesygdomme og forhøjet blodtryk. Pillerne sørger for at du falder til ro og sænker blodtrykket. Det er ikke muligt at få piller mod eksamensangst uden en konsultation med din læge, idet de er receptpligtige. Hvis du mener det er aktuelt, så tag et snak med din læge. Der er meget få bivirkninger, og typisk er effekten ret god. Det er dog vigtigt at understrege at pillerne også kan svække din præstation. Medicinen kan påvirke din hukommelse og koncentration negativt, så piller er ifølge vores mening en sidste udvej.

Vi håber du kan bruge vores råd, hvis du selv har nogle gode råd at tilføje, er du meget velkommen til at tilføje en kommentar. :)

Kilder: 

  • http://sianbeilock.com/choke-book.html
  • http://www.ifi.ku.dk/ansatte/profil/?id=157311
  • https://videnskab.dk/kultur-samfund/eksamensangst-fjernes-med-simpel-ovelse